Minimálně 14 roků jsem je neměla! Tím jak hodně peču, hlavní jídlo v podobě sladkého se u nás prostě nedělá a děti to vyloženě nechtějí a nevyhledávají. Takže dnes jen pro mě a manžela a opravdu jsme si pochutnali. Recept vychází z tady již uvedeného receptu na kynuté buchty z mouky Schar Mix B, ale tentokrát jsem zadělávala s vodou a místo másla jsem použila pouze olej, aby mohl buchtičky i syn s alergií na kravskou bílkovinu. Musím se přiznat, že kynuté těsto čím dál raději zadělávám vodou, přijde mi daleko vláčnější a nadýchanější než s mlékem.
- 400 g mouky Schar mix B
- 120 g thanzongu – postup na výrobu ZDE
- 70g sladidla – sypkého
- 65ml rostlinného oleje
- půl kostky čerstvého droždí
- 220 ml vody
- trocha citronové kůry
- 1 vejce
- 2 žloutky
Z droždí, cukru, trochu vody a mouky rozmíchejte kašičku a nechte vzejít kvásek.
Přidejte všechny ostatní ingredience, vypracujte hladké těsto, které nechte dvojnásobně zvětšit objem.
Těsto rozdělte na 5 kousků. Nějak extra nepropracovávejte, pouze zlehka ze všech stran pomoučete a každý kousek vyválejte do tvaru válečku s průměrem cca 3 cm. Nožem odkrajujte z každého válečku malé buchtičky, které pokládejte do olejem vymazaného pekáče. Překryjte mikrotenovým sáčkem a nechte cca 20 minut odpočívat.
Troubu předehřejte na 220 stupňů a na spodní rošt deje plech s litrem vody na zapaření trouby.
Buchtičky vložte do vyhřáté a zapařené trouby a pečte 15 minut. Vytáhněte plech s vodou a dopékejte dozlatova.
Vanilkový krém:
- 750ml plnotučného mléka
- balíček vanilkového pudinku
- sladidlo dle chuti
Ve 150ml mléka rozmíchejte vanilkový prášek a doslaďte vámi zvoleným sladidlem. Zbytek mléka přiveďte k varu a za stálého míchání přilejte z hrníčku mléko s vanilkovým pudinkem a zahřívejte s mícháním tak dlouho, dokud omáčka nezačne lehce houstnout.