Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Minimálně 14 roků jsem je neměla! Tím jak hodně peču, hlavní jídlo v podobě sladkého se u nás prostě nedělá a děti to vyloženě nechtějí a nevyhledávají. Takže dnes jen pro mě a manžela a opravdu jsme si pochutnali. Recept vychází z tady již uvedeného receptu na kynuté buchty z mouky Schar Mix B, ale tentokrát jsem zadělávala s vodou a místo másla jsem použila pouze olej, aby mohl buchtičky i syn s alergií na kravskou bílkovinu. Musím se přiznat, že kynuté těsto čím dál raději zadělávám vodou, přijde mi daleko vláčnější a nadýchanější než s mlékem.

  • 400 g mouky Schar mix B
  • 120 g thanzongu – postup na výrobu ZDE
  • 70g sladidla – sypkého
  • 65ml rostlinného oleje
  • půl kostky čerstvého droždí
  • 220 ml vody
  • trocha citronové kůry
  • 1 vejce
  • 2 žloutky

Z droždí, cukru, trochu vody a mouky rozmíchejte kašičku a nechte vzejít kvásek.

Přidejte všechny ostatní ingredience, vypracujte hladké těsto, které nechte dvojnásobně zvětšit objem.

Těsto rozdělte na 5 kousků. Nějak extra nepropracovávejte, pouze zlehka ze všech stran pomoučete a každý kousek vyválejte do tvaru válečku s průměrem cca 3 cm. Nožem odkrajujte z každého válečku malé buchtičky, které pokládejte do olejem vymazaného pekáče. Překryjte mikrotenovým sáčkem a nechte cca 20 minut odpočívat.

Troubu předehřejte na 220 stupňů a na spodní rošt deje plech s litrem vody na zapaření trouby.

Buchtičky vložte do vyhřáté a zapařené trouby a pečte 15 minut. Vytáhněte plech s vodou a dopékejte dozlatova.

Vanilkový krém:

  • 750ml plnotučného mléka
  • balíček vanilkového pudinku
  • sladidlo dle chuti

Ve 150ml mléka rozmíchejte vanilkový prášek a doslaďte vámi zvoleným sladidlem. Zbytek mléka přiveďte k varu a za stálého míchání přilejte z hrníčku mléko s vanilkovým pudinkem a zahřívejte s mícháním tak dlouho, dokud omáčka nezačne lehce houstnout.

Bezlepkové dukátové buchtičky