“Žloutkové řezy”

Každý snad zná tenhle retro zákusek. V uvozovkách ho mám proto, že je prostě bez žloutků. Pravidelní návštěvníci webu znají moji fobii z vajec, který nejsou zpracovány úplně do mrtva, takže vejce jsem prostě oželela – on to stejně skoro nikdo nepozná, že tam nejsou 😀. Pokud se nebudete drbat s domácím listovým těstem a koupíte ho, jedná se o celkem rychlý dezert, ale já jsem tedy na žádné bezlepkové listové těsto, které by se dalo pozřít, nenarazila. Fakt ne, ani to Babické, které nekteří obhajují a ano, vím že jsem frfňa.

Na domácí listové těsto odkaz ZDE . Po připravení těsta rozdělte na dva díly, každý vyválejte na stejnou velikost cca 24x 35 cm a upečte na 220 stupňů do zlatova.

Krém:

  • 600ml mléka
  • 200g másla
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • sladidlo dle chutí a preferencí

Odlejte cca 100ml mléka a v něm rozmíchejte pudinkový prášek. 500 ml mléka přiveďte k varu, vlijte pudinkovou směs a za stálého míchání svařte hustý pudink, který okamžitě přetáhněte folií at se nevytvoří škraloup.

Po vychladnutí do pudinku zašlehejte máslo a sladidlem ( klidně může být cukr) dochuťte podle sebe.

Na první plát naneste krém a přiklopte plátem druhého listového těsta, který potřete rybízovou nebo malinovou marmeládou.

Citronová poleva:

  • šťáva z jednoho citronu
  • sladidlo dle preferencí – ja použila mletý palmový cukr (cca 200g, nicméně může se to lišit sladidlo od sladidla a velikosti citronu)

Šťávu zahustěte dle potřeby cukrem tak, aby výsledná konzistence nebyla moc řídká. Natřete na marmeládu a nechte zatuhnout.

Bezlepkové žloutkové řezy